26. juni 2013

Alsion_-_ude_fra_Sdrb._Kommune_482.jpg

 

100 unge samles på international demokrati-lejr
i Sønderborg

Fra søndag og en uge frem er Sønderborg vært for 100 unge fra 24 lande, som kommer for at drøfte udfordringerne for fremtidens Europa på akademiet ”Waves of Democracy – beyond borders”.
Flere end 200 unge har meldt sig for at deltage i akademiet, som i tidligere år har fundet sted i Serbien. De 100 udvalgte fra 24 lande i alderen 18-30 år ankommer på søndag og bliver indkvarteret på Sergentskolen. Og når de rejser søndagen efter, vil de have forfattet en erklæring med anbefalinger til Europas organisationer og politikere og til det videre arbejde.

Alsion_-_inde_-_udsigt_til_sergentskole_Sdrb._Kommune_250.jpg

Med udgangspunkt i grænseregionen Sønderjylland-Schleswig skal de unge drøfte, hvordan man kan skabe bæredygtig regional udvikling i Europa. De skal forholde sig til, hvordan det europæiske projekt på den ene side gennemlever en krise, hvor befolkningens opbakning til de demokratiske institutioner falder på både nationalt og europæisk plan. Og hvordan der på den anden side er mange borgere, som kræver mere gennemsigtighed og som vil deltage i demokratiet mere direkte og på nye måder gennem bevægelser, demonstrationer og kampagner. Imidlertid udløser finanskrisen og dens følger - for eksempel Europas nu 5,6 mio. unge arbejdsløse - nye bølger af afmagt og fordomme i de enkelte nationer, og dette undergraver demokratiet. 

De unge bydes mandag morgen velkommen på Sønderborg Slot af Stephan Kleinschmidt, Sønderborgs kultur- og erhvervsudvalgsformand, der som medlem af områdets tyske mindretal og tidligere præsident for ungdomsafdelingen af den europæiske mindretalsorganisation har erfaring med internationalt netværksarbejde.  Med til at byde velkommen er også Nina Nørgaard, direktør for organisationen IUC Europa (Internationale Education Center), der sammen med Sønderborg Kommunes Center for Kultur står for seminaret i samarbejde med en række partnere i EUNET – European Network for Education and Training.

1864 og kulturregion i programmet

Ugens program består af en række forelæsninger ved internationale forskere og workshops på Alsion. Blandt andet vil Carsten Yndigegn, lektor og Ph.D. ved Institut for Grænseregionsforskning på Syddansk Universitet i Sønderborg, fortælle om det internationale projekt MYPLACE, som undersøger unges holdninger til og deltagelse i demokrati. Til projektet er han medforfatter på en rapport om unges opfattelse af de historiske begivenheder i 1864.

I programmet er der da også afsat en eftermiddag på Historiecenter Dybbøl Banke, ligesom en dag tilbringes i Flensburg, hvor deltagerne skal høre om Kulturregion Sønderjylland-Schleswig og ind i det europæiske center for mindretal, ECMI (The European Centre for Minority Issues). De besøger også Flensborg Avis og mediehuset SHZ, hvor Flensburger Tageblatt produceres. 

Når Sønderborg er valgt som værtsby for seminaret, skyldes det ikke mindst, at byen med kandidaturen til Europæisk Kulturhovedstad 2017 har markeret sig som en aktiv grænseby med en betydningsfuld historie.  Det er Poul Valdemar Nielsen fra kommunens Center for Kultur ikke i tvivl om:

- Vi blev kontaktet og spurgt, om vi var interesseret i værtskabet for Waves of Democracy, og det ligger jo fint i tråd med de ting, som vi har arbejdet med i de seneste år, og som vi nu bygger videre på, siger han.

Se evt. programmet for Waves of Democracy 2013 HER