16. april 2013

folkbaltica_collage.jpg

Øverst fra venstre: Steffen Brandt, Kristiina Ilmonen, Eivør, Harald Haugaard
Nederst fra venstre: Ragnhild Furebotten, Tiptoe Bigband og Agata Siemazsko

 

Koncertbrag i Sønderborg
åbner årets folkBALTICA

Polen er årets tema for den grænseoverskridende folkBALTICA-festival, som åbnes onsdag aften i koncertsalen Alsion i Sønderborg. Frontfiguren fra bandet tv-2, Steffen Brandt, er med til at åbne festivalen sammen med det fynske BigBand Tiptoe, sangerinden Eivør fra Færøerne, Ragnhild Furebotten fra Norge, Ilmonen fra Fiinland og Agata Siemanzsko fra Polen. I spidsen for det hele står festivalens nye leder, violinisten Harald Haugaard, som også medvirker på scenen ved åbningskoncerten.

 

Fyrtårn i Sønderjylland-Schleswig

Det er i år den niende folkBALTICA, og den har vokset sig til et kulturfyrtårn for den den dansk-tyske region, Sønderjylland-Schleswig, som nu også formelt har dannet Europas første kulturregion. Årets festival præsenterer flere end 70 musikere fra otte lande, som til sammen spiller flere end 40 koncerter i hele regionen.

Efter åbningskoncerten vil der være tre dage med koncerter i Sønderborg, Tønder og Aabenraa kommuner, i Flensburg og andre lokalområder syd for grænsen.

I Sønderborg-området spilles foruden åbningskoncerten tre koncerter: Torsdag kl. 20 optræder den danske strygerkvartet Trias på Nette Jensen i Skelde; fredag kan man opleve polske Volosi - det er kl. 20 i Aksen, Hvedemarken 1 i Sønderborg; og endelig kan man møde den norske violinist Ragnhild Furebotten, modtager af den norske Spellemannspris 2012, og Never On A Sunday. Det er - på trods af ugedagen - på søndag kl 15.30, og det foregår på Sønderborg Slot. 

En nyskabelse i festivalen er Jugenfolkensemble, som for første gang optræder sammen på Flensborghus på søndag kl. 15.30. Det består af det danske ungdomsensemble Folkalicious sammen med et håndplukket udvalg af unge tyske folkemusiktalenter.

 

Polen, unge og trompeter

Wasaw_Village_Band_250.jpg
Gaca_150.jpg
Polen byder på et bredt spektrum af
både traditinel folkemusik og moderne
folkmusik, øverst Warsaw Village Band
og nederst 80-årige Jan Gace, der blandt
andre spiller ved festivalens polske
festkoncert.

 

folkBALTICA har hele østersøregionen som sit område, og årets temaland, Polen, byder på et bredt spektrum af traditionel folkemusik, som musikerne på den unge polske folkscene har viderudviklet i mange forskellige stilretninger. Det kan man opleve ved festivalens polske festkoncert fredag kl. 20 på Waldorfschule i Flensburg, hvor bandet Warsaw Village Band er på programmet sammen med Janusz Prusinowski Trio, sangerinden Agata Siemaszsko og den 80-årige spillemand Jan Gace, der optræder som æresgæst.

Et andet tema for årets festival er trompeten som instrument. Trompeten er nært forbundet med krigshistorien i den tysk-danske grænseregion, hvor hjemvendte soldater grundlagede en helt speciel messingblæser tradition, som i dag videreføres af regionale orkestre. Trompeten er også i front i Tiptoe Bigband, som spiller ved åbningskoncerten.

Se evt. hele programmet og læs mere om kunstnere og temaer HER