18. april 2013

Dybbl_kanon_482_lysnet.jpg

Samarbejdet blev skudt i gang på historiecentrets kanon med hjælp fra en matros fra Fregatten Jylland.

 

Stor bevilling fra fonde styrker
1864-formidling på fire museer

Lige efter soldaterne torsdag formiddag marcherede ned mod Sønderborg by fra Dybbøl Banke efter mindehøjtideligheden for Stormen på Dybbøl 18. april i 1864, lød der kanonbrag fra Historiecenteret på toppen af banken.

Her blev det markeret, at fire museer indleder et samarbejde om at styrke formidlingen om begivenhederne i 1864, der fik skelsættende betydning både for datidens befolkning og for den retning, som Danmark siden udviklede sig i.

Det storstilede projekt, som kaldes ”Kampen om Jylland 1864”, er blevet muligt gennem en bevilling på 8,2 millioner kr. fra fire store fonde: Arbejdsmarkedets Feriefond, Nordea Fonden, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond samt Augustinus Fonden.

Det drejer sig om tre museer og formidlingscentre i Jylland: Dansk Landbrugsmuseum ved Auning, Fregatten Jylland i Ebeltoft og Historiecenter Dybbøl Banke, mens det fjerde sted er Dannevirke Museum i Sydslesvig. Den historieinteresserede turist vil således kunne følge en 1864-rute med fire stop fra Mols og over grænsen til oldgamle danske forsvarsanlæg i Schleswig-området og undervejs se og opleve mange forskellige aspekter af begivenhederne.

 

Dybbl_skillingviser_280_lysnet.jpg
Medarbejdere ved Historiecentret sørger for
den autentiske oplevelse. Her en meget ivrig
og sangglad nyhedsformidler fra 1864 med
skillingsviser

Stærke sammen

De enkelte udstillinger vil være klar næste år - i 150-året for 1864. Dannevirke vil som den første være klar til 6. februar – dagen da den danske hær i 1864 trak sig tilbage til Dybbøl, og historiecentret vil være klar om et år - 18. april.

- Vi glæder os. Vi kan lære hinanden kolossalt meget. Hver især er vi små, men sammen er vi store, sagde historiecentrets leder, Bjørn Østergaard ved kanonsalutten, hvor ladningen bestod af harmløse 2 kilogram hvedemel.

Til at fyre kanonen af fik en af historiecentrets faste folk hjælp af en ”matros” fra Fregatten Jylland. Fregatten jog fjenden på flugt under Slaget ved Helgoland den 9. maj 1864, men blev svært beskadiget af en granat med 12 døde og mange lemlæstede til følge.

 

Fra køkkengryder til kanoner

Lederne af de fire museer og formidlingscentre var alle til stede ved markeringen. De er fælles om at formidle gennem oplevelser, og for eksempel vil landbrugsmuseets nye 1864-afdeling byde på en tur i køkkenet hos ”pigen”, der skulle lave mad til husholdningen, hvor manden var i krig. Det kunne dengang ske ud fra ”Kogebog for små husholdninger” af Madam Mangor, som også forsynede soldaterne i felten med meget pædagogiske opskrifter på soldaterkost som pandekager og flæskeæggekage.

På historiecentret i Sønderborg går man gang med at udvikle en digital skansekikkert som et supplement til de nuværende aktiviteter. Gennem 3D-kikkerten, som kan drejes ud over skanserne, vil man kunne se fire forskellige situationer fra 1864.

- Det bliver vores næste store skridt ind i den digitale formidling, fortæller Bjørn Østergaard, som også har sat gang ny udvikling af formidlingen med mobiltelefoner via GPS-systemer, som historiecentret allerede har indført.